Programma en voorbeelden onder aan de pagina.
'69: Did we change?
Chordiality Core brengt in de zomer van 2025 een theatrale voorstelling met geweldige koormuziek waarin we je meenemen langs gebeurtenissen in het jaar 1969. Langs oude en nieuwe beelden, gepresenteerd op een voor ons ontwikkelde installatie willen samen met een spoken-word artiest en jou reflecteren of wij nu echt wel hebben geleerd van het verleden...
ntb - spoken word
ntb - beeld en regie
Chordiality Core o.l.v. Patrick Pranger
Patrick Pranger schreef over dit programma:
"De eerlijkheid gebied te zeggen dat het programma wat u hier voor u hebt, niet hetgeen ik van plan was te maken. Ik wilde graag een programma maken rond de 3 Motetten, opus 69 van F. Mendelssohn-Bartholdy. Werken die me na aan het hart liggen en die ik graag op de lessenaars van de fantastische zangers van Chordiality Core wilde zetten. Het was Met dit werk al lastig om een programma te maken dat niet het 13e in een dozijn zou zijn. Want kerkmuziek… romantiek… ieder zichzelf respecterend koor doet dit werk wel eens in haar bestaan. Mendelssohn als Bach-ontdekker is ook al zo’n makkelijke… Of Mendelssohn als inspirator van de huidige Engelse koormuziek is ook al eens gedaan. Waarom dan niet eens uitgaan van het opusnummer; 69.
Ik zag al voor me dat ik een beetje een ondeugend programma zou bedenken. En natuurlijk, sex sells, maar ik betwijfel of het een wenselijke verrijking voor de koorcultuur is om de Kama Sutra op muziek te zetten. Alhoewel dat een behoorlijk contrast zou zijn met de ietwat gedateerde en stijve Mendelssohn-Bartholdy.
Maar natuurlijk heb je ook het jaar 1969. Het jaar waar O Happy day van de Edwin Hawkins singers een hit is, waar Bert en Ernie voor het eerst te zien zijn bij Sesame Street, de Amerikaanse voorloper van onze Sesamstraat, het jaar van het Woodstockfestival en van de mens die voor het eerst een stap op de maan zet!
Allemaal mooie, leuke en bijzondere dingen maar de ondertoon in de maatschappij in 1969 is niet altijd even vrolijk. Ik doel dan niet de invoering van de BTW maar dat er nog steeds een controversiële oorlog in Vietnam heerst, het feit dat in Praag een man met de naam Jan Palach zich genoodzaakt zich in brand te steken om zo te protesteren tegen de teruggedraaide hervormingen van de Praagse Lente. De Stonewell-rellen voor homorechten die een belangrijk keerpunt in de LGBTQ-geschiedenis zijn. Ook is 1969 de hippie-cultuur op z’n hoogtepunt. De Flowerpowerbeweging roept bij ons de gedachte op aan (seksuele)vrijheid, geestverruimende middelen en zachte muziek maar is natuurlijk ontstaan als protestbeweging. Hippies verzetten zich tegen het kapitalistische en materialistische zijn. De overdaad aan technologie die maakt de maatschappij onnatuurlijk en kunstmatiger wordt, en het milieu vervuilt.
Met dat ik me meer verdiep in de geschiedenis van 1969 en zie waar tegen geageerd werd en wat daarvan verandert is… Dan schrik ik eigenlijk wel. Rusland zit nog steeds in Oekraïne, grootmachten zijn op andere vlakken bezig met landje pik of het geven van ongewenst advies over hoe een land te besturen, de LHBTQ+ gemeenschap wordt nog steeds niet volledig geaccepteerd zoals ze is. De rijken worden rijker, het milieu is nog steeds de dupe van de aanwezigheid van de mens en de technische mogelijkheden maken de mens steeds minder een sociaal invoelend schepsel…
Zo nu en dan moet je gewoon de mensen om je heen een beetje dwingen na te denken. En dat is dus dit programma geworden. 69, did we change?'"
Programma
Lord, now lettest thou - F. Mendelssohn-Bartholdy
Regarde
Silence
uit: Cinq Hymnes (1989) - Ton de Leeuw
I am like manny (2019)- Stuart Beatch
O How beautiful (2020) - Simon Wawer
Warning to the Rich (1977) - Thomas Jennefelt
Sing to the moon - Laura Mvula
Bleib bei uns - J.G. Rheinberger